Ideoita habit trackeriin ja tulostettava mini habit tracker

bullet journal habit trackerit


Miten habit tracker toimii?

Habit tracker eli suomeksi sanottuna tapaseuranta on bullet journalin osa, johon itselläni on viha-rakkaus-suhde. Tapaseurannan ideana on koota esimerkiksi taulukkoon asioita, joita haluaa seurata päivittäin. Kun seurattava asia toteutuu, saa sen päivän kohdalle laittaa merkinnän.

Habit tracker on siis eräänlainen checklist joka toistuu kuukauden jokaisena päivänä. Kuukauden lopuksi voi ihailla joko siistiä riviä rukseja tai tutkia, miksi tapojen noudattaminen ei onnistunut päivittäin.

Omien tapojen, kuten riittävän vedenjuonnin, liikkumisen ja nukkumisen, päivittäinen seuraaminen on loistava keino opetella esimerkiksi parempia arkirutiineja. Seuranta kannattaa toteuttaa mielestäni siten, että rastin ruutuun merkkaaminen on palkintona. Siis että rastin saa merkata jostakin positiivisesta asiasta, ei negatiivisesta. Jos siis haluaa habit trackeriinsa vaikkapa herkuttomia päiviä, kannattaa palkita herkkujen syömättömyydestä itsensä rastilla sen sijaan, että herkuttelusta tulisi rasti habit trackeriin. Eli positiivisen kautta.

Oma ongelmani habit trackerin kanssa on se, että unohdan usein jossain vaiheessa kuukautta täyttää sitä. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin habit tracker, jonka täyttäminen on jäänyt kesken! (Tämän parantumassa olevan perfektionistin heikko kohta on keskeneräisyys, ärsyynnyn keskeneräisistä tai täyttämättömistä sivuista bujossani.)

Seuraavassa muutama vinkki, jotka ovat itselläni auttaneet tapaseurannan parempaan toteutumiseen.

Ideoita toimivaan tapaseurantaan

Habit trackeriin laitetaan helposti liikaa asioita. Olen nähnyt valtavia tapaseuranta-taulukoita ja ainoa ajatukseni niitä katsoessa on, miten ihmiset jaksavat pitää kirjaa niin monesta asiasta!

On tietenkin yksilöllistä, kuinka paljon asioita habit trackerissa on liikaa ja mikä on tarpeeksi. Mutta jos asioita on kymmenittäin, riski unohtaa merkata rastit ruutuun joka päivä on vähän suurempi, koska vaivaa on enemmän.

Tärkeämpää kuin mitattavien asioiden määrä, on se mitä tapaseurantaan valitsee seurattavaksi. Pohtimiseen kannattaa käyttää muutama hetki, sillä kuten tavoitteidenkin kanssa, on tärkeää että tapaseurannan seurattavat asiat ovat itse päättämiäsi.

Habit tracker on itse asiassa yksinkertainen tavoitteiden asettamisen ja mittaamisen väline. Lue miten asettaa tavoitteita bullet journalin avulla täältä.

Jos habit trackerissa olevat asiat ovat relevantteja ja haluat todella mitata niitä, mutta unohdat silti merkata rastit ruutuihin, kannattaa katse kääntää omiin bujon käyttötapoihin.

Käytäthän bullet journalia päivittäin? Mikäli et, voi olla hankala muistaa täyttää päivittäin habit trackeria. Bullet journalin käytöstä kannattaa yrittää tehdä itselleen rutiini, esimerkiksi täyttämällä sitä joka päivä samaan aikaan päivästä. Itse katson bujoani yleensä aamulla ennen kuin alan töihin.

Tapaseurannan muistamista voi helpottaa, mikäli siirtää seurannan myös viikkolokeihin. Monesti viikkosivua tulee katseltua enemmän kuin muita sivuja, joten on mahdollista että myös viikkolokissa oleva habit tracker tulee täytettyä helpommin.

Viimeinen neuvo on tehdä habit trackereista visuaalisesti toimivampia. Itselleni taulukkomainen ulkomuoto ei toimi niin hyvin, koska se ei sellaisenaan ole kovin havainnollinen ja rivejä on joskus tarpeettoman vaikea seurata, koska kuukaudessa on niin monta päivää.

Olen ratkaisuna tähän suunnitellut tapaseurannan vähän toisenlaiseksi. Teen nykyään habit trackerini pienen kalenterin muotoon. Jokainen mitattava asia saa oman pienen kalenterinsa, josta ympyröidään, väritetään tai rastitetaan ne päivät jolloin tapa toteutuu.

Käy katsomassa tammikuun kuukausisivut, joissa käytän kalenterimallista habit trackeria.

Tulostettava habit tracker helmikuulle

Tulostettavat mini habit trackerit bullet journaliin

Kehittelemäni tulostettava kalenterin mallinen tapaseuranta on toiminut niin hienosti tammikuussa, että päätin tehdä samanlaisen pohjan myös helmikuuta varten. Laitan sen myös jakoon ilmaiseksi teille blogin lukijoille.

Tulostettava habit tracker on kätevä siitäkin syystä, että se säästää vaivaa piirtämiseltä. Minulle ainakaan kalentereiden piirtäminen yhä uudelleen ja uudelleen ei ole sitä mielekkäintä hommaa bullet journalissa, joten skippaan mieluusti sen vaivan jos vain pystyn.

Tulostettava habit tracker bullet journaliin helmikuu
Tulostettava habit tracker bullet journaliin helmikuulle 2018. Lataa tulostukseen sopiva tiedosto blogin materiaalipankista!

Tulostettavan tapaseurannan voit ladata omaan käyttöösi blogin materiaalipankista. Salasanan sivulle saat liittymällä blogin uutiskirjeen lukijaksi. Lähetän uutiskirjeessä tietoa uusista blogikirjoituksista, tulostettavista materiaaleista ym.. Lue myös, miten saat tulostettua habit trackerit tarroina bullet journaliisi.

Käytän varmasti itsekin näitä habit trackereita helmikuun kuukausisivuillani bullet journalissa. Tammikuussa seurasin kolmea asiaa, mutta yleensä teen seurantoihini pieniä muutoksia joka kuukausi. Taidanpa aloittaa helmikuun suunnittelun heti huomenna.

Mitä tapoja sinä aiot seurata helmikuussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *