Menneen vuoden arviointi bullet journalissa

Vuosiarviointi bullet journalissa

Vuoden vaihtuminen lähestyy, miten innostavaa! Uusi vuosi on monille perinteisesti uusi lähtöpiste, ja vuoden vaihtuessa asetetaan uusia tavoitteita tai ainakin jonkinlaisia ”lupauksia” tulevalle vuodelle. Itse tykkään viedä tämän vähän pidemmälle ja tapoihini kuuluu menneen vuoden arviointi bullet journalissa.

Tämä kirjoitus on osa tavoitteiden asettamista ja saavuttamista bullet journalissa käsittelevää postaussarjaani. Ensimmäisessä kirjoituksessani kerroin, miksi tavoitteiden asettaminen on tärkeää ja hyödyllistä ja miksi bullet journalia kannattaa käyttää apuna siinä. Lue ensimmäinen kirjoitus täältä. 

Vuosiarviointi bullet journalissa
Menneen vuoden arviointi ja muistelu -sivut bullet journalissani

Miksi kannattaa tehdä menneen vuoden arviointi?

Aloitit sitten uuden bullet journalin (bullet journalin käyttämisestä voit lukea lisää täällä), jatkat vanhassa bujossa tai siirryt vanhasta uuteen bullet journaliin (vinkkejä muistikirjan vaihtamiseen täällä), edellisen ajanjakson tarkasteleminen on hyvä tehdä ennen uusien tavoitteiden asettamista. Menneen vuoden arviointi bullet journalissa on tärkeää, koska se auttaa hahmottamaan nykyisen lähtöpisteen ja oman tason realistisemmin. Mikäli omaa tilannettaan ei välillä tsekkaa, voivat monet onnistumiset ja tavoitteiden täyttymiset jäädä huomaamatta.

Menneen vuoden arviointi on siinä mielessä ihana juttu, että samalla tulee tehtyä katsaus vuoden aikana tapahtuneisiin kivoihin juttuihin ja talletettua muistoja vielä kun ne ovat jotenkin tuoreessa muistissa. Kaikki eivät toki käytä bullet journalia muistojen keräämiseen, mutta itselleni se on ollut sellainen sivujuonne bujon käytössä. Vaikka en varsinaisesti ole kirjoitellut päiväkirjaa bullet journaliini, olen tehnyt silloin tällöin kuukausittaisia muistosivuja ja minipäiväkirjaa, jota kutsun nimellä ”yhden rivin päiväkirja”. Joskus olen myös kirjoitellut päivälokien kohdalle muistoja tai fiiliksiä päiviltä.

Vuosiarvioinnilla on siis kaksi tehtävää minulle: 1. luoda katsaus vuoden aikana tapahtuneisiin asioihin ja muistoihin, sekä 2. tarkistaa edellisten asettamieni tavoitteiden tilanne ja luoda siten pohja uusille tavoitteille, jotka asetan itselleni vuoden vaihteessa.

Vuosiarviointi bullet journalissa

Vuosiarvioinnin voi tehdä monella tapaa. Itse käytän valmiita kysymyksiä, joihin kirjoitan vastaukset. Lisäksi tein tilaa yksittäisille muistoille, joita piirtelen arviointisivuilleni. Vuosiarvioinnista voi tehdä juuri sen näköisen, kuin mennyt vuosi on sinulle ollut.

Vuoden 2017 arviointi kysymysten avulla
Arvioin kulunutta vuotta näiden kysymysten avulla.

Asioita ei tarvitse välttämättä kirjata ylös kuukausittain järjestelmällisesti, vaan muutamia asioita voi nostaa erityisesti esille kuluneesta vuodesta. Itse tykkään korostaa erityisesti positiivisia asioita ja sitä, mitä olen oppinut kohtaamistani haasteista. En tarkoita, että huonoja asioita kannattaisi vähätellä, mutta kehittymisen kohteiden lisäksi kaikesta löytyy loppujen lopuksi jotain hyvääkin.

Omaa vuottaan voi arvioida esimerkiksi vastaamalla seuraavanlaisiin kysymyksiin / tehtävänantoihin:

 1. Kuvaile vuottasi kolmella sanalla.
 2. Mitkä olivat isoimmat saavutuksesi?
 3. Paras muisto?
 4. Mikä oli paras hankintasi?
 5. Mitkä olivat suurimmat haasteesi?
 6. Mitä jäi tekemättä tänä vuonna?
 7. Mitä teen toisin ensi vuonna?
 8. Mitä teen samalla lailla tai yhtä hyvin vuonna 2018?
 9. Mitä opin tänä vuonna?
 10. Mistä innostuin tänä vuonna?
 11. Näin jatkan vuonna 2018.

Otin mallia yllä oleviin kysymyksiin Boho Berryn joulukuun haasteesta eli #BohoBerryChallengesta, mutta tiivistin kysymyksiä ja valitsin itselleni olennaisimpia asioita alkuperäisen haasteen 31 kysymyksestä. Kannattaa käydä kurkkaamassa alkuperäinen haaste, jos edellä mainitut 11 kysymystä eivät vielä olleet tarpeeksi.

Vuoden 2017 lempparit bullet journalissa
Menneen vuoden lemppariasioiden muistelua bullet journalissa

Tallettaakseni muistoja voit kirjoittaa bullet journaliisi kuluneesta vuodesta esimerkiksi seuraavia asioita:

 • paras lukemani kirja
 • paras katsomani elokuva
 • seurasin näitä sarjoja
 • vietin eniten aikaa näiden ihmisten kanssa
 • töissä/koulussa/kotona/harrastuksessa parasta oli
 • matkustin näihin paikkoihin
 • suosikkiruokaani oli
 • vuoden parhaat biisit
 • lomamuistot

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta toivottavasti tästä sai jo jotain ideoita muistelua varten. 🙂 Seuraavassa blogikirjoitussarjan osassa keskitytäänkin sitten jo vihdoinkin niihin uuden vuoden tavoitteisiin, jotka on jo useampaan kertaan tässä mainittu.

Minkälaisia asioita sinä kirjoitat vuodestasi muistiin? Oletko jo suunnitellut uuden vuoden tavoitteita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *