Mikä on bullet journal? – alle 5 minuutin selitys kärsimättömille

Mika bullet journal

Nopein tapa selvittää, mikä bullet journal on katsoa tämä Ryder Carrollin, bujon keksijän video aiheesta. Jos katsot vain yhden videon bullet journalista, tämä olkoon valintasi. Kaikki muu on ekstraa. 🙂

Kun olet katsonut videon, tiedät nyt olennaisimman bullet journal -tekniikasta. Bullet journal on toki paljon muutakin, itse asiassa se voi olla juuri sellainen kuin tekijä sen haluaa olevan. Kun perusidea on hallussa, on helppo lähteä muokkaamaan muistikirjaa omia tarpeita vastaavaksi. Nyt kun perusidea on selvillä, linkkaan tähän vielä toisen hyvän videon bullet journalin perusteista, joka saattaa auttaa selventämään ideaa lisää.

Lyhyesti tiivistettynä suomeksi bullet journal on siis

  • muokattava järjestelmä, joka on usein yhdistelmä tehtävälistoja (to-do -listoja), kalenteria, muistikirjaa, luonnoskirjaa ja päiväkirjaa.
  • Tehtäviä, menoja ja muistiinpanoja merkitään listana bullet journaliin erilaisilla merkeillä. Alkuperäisessä menetelmässä tehtävät merkitään pisteillä (bullet), jotka rastitetaan kun tehtävä on saatu tehtyä. Itse olen mieltynyt enemmän ruutuihin, jotka rastitan tehtyäni tehtävän. Merkkinä tehtävän siirtämisestä seuraavaan ajankohtaan käytetään usein > -merkkiä.
  • Bullet journalin alussa on sisällysluettelo, jonka ansiosta muistikirjaa voi täyttää sivu kerrallaan ilman sen kummempaa järjestystä. Tärkeää on otsikoida uudet sivut selkeästi, ja merkitä ne sisällysluetteloon, jotta löydät ne helposti.
  • Sisällysluetteloa seuraavat tulevaisuusloki, kuukausiloki ja päivälokit.
  • Tulevaisuuslokiin merkitään tulevat tehtävät ja menot, kuukausilokiin kuluva kuukausi ja päivälokiin kyseisen päivän asiat. Nämä lokit voivat muistuttaa kalenteria tai ne voivat olla listoja, esimerkiksi kuukausiloki voidaan tehdä laittamalla päivien numerot 1-31 (tai 1-30) allekkain.
  • Bullet journalin ideana on, ettei kuukausilokeja tai päivälokeja siis tehdä etukäteen valmiiksi, vaan päivä kerrallaan. Esimerkiksi lokakuussa ei tehdä joulukuun kuukausilokia vaan tulevaisuudessa tapahtuvat asiat laitetaan tulevaisuuslokiin.
  • Bullet journal muokkautuu kuitenkin käyttäjänsä mukaan, joten tarvittaessa sitä voi tehdä kukin omalla tyylillään!

Bulletjournal.com -sivuston kautta löytyy myös tämä suomenkielinen pikku opas bullet journaliin, kannattaa tutustua!

One Reply to “Mikä on bullet journal? – alle 5 minuutin selitys kärsimättömille”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *