Miten bullet journal toimii ja miten itse käytän sitä

Kirjoitin tässä blogissa aikaisemmin lyhyen tiivistelmän bullet journalista menetelmänä, joten tässä tekstissä on se pidempi versio. Kerron myös omien kokemusteni pohjalta, miten itse olen käyttänyt bullet journalia ja millaisia osia siinä käytän. Kaikista parasta bullet journalissa on kuitenkin mielestäni sen joustavuus, omasta bujostaan kun voi tehdä ihan sellaisen kuin haluaa ja olla noudattamatta ”virallisia” ohjeita jos siltä tuntuu. Itsekin olen tehnyt muutamia poikkeuksia, joista kerron lisää alempana.

Merkit

Merkit ovat käytössä bullet journalissa jatkuvasti, joten niiden on syytä olla riittävän yksinkertaisia ja toimivia. Alkuperäisessä bullet journal -ohjeessa käytössä ovat pisteet, nuolet ja pallot. Pisteestä saa muutamalla vedolla rastin tai nuolen, joten se onkin käytännöllinen tapa merkitä tehtäviä bujoon. Itse olen kuitenkin mieltynyt enemmän ruutuihin tehtävien merkitsemisessä, koska se näyttää mielestäni kivemmalta. Ruudun rastittaminen tai joskus myös värittäminen on jotenkin todella tyydyttävää, kun taas tyhjä ruutu häiritsee ja erottuu listassa juuri niin ikävästi, että tekee mieli tehdä kaikki tehtävät loppuun asti. Ruudun hyvä puoli on että se erottuu tekstimassasta hyvin.

Tehtävämerkin lisäksi minulla ei ole kovinkaan suurta kavalkadia erilaisia merkkejä käytössä. Käytän aktiivisesti vain tapahtumien tai menojen merkkaamiseen kolmiota ja muistiinpanot merkkaan pisteellä tai ranskalaisella viivalla. Joskus olen käyttänyt huutomerkkiä supertärkeiden huomioitavien asioiden merkkaamiseen. Osa bullet journalin harrastajista käyttää paljon muitakin merkkejä, mutta olen päätynyt pitämään oman merkistöni yksinkertaisena enkä ole päivittäisessä bujoilussa tarvinnut oikeastaan muita merkkejä.

bulletjournal_bullets

Sisällys

Sisällys on monelle tärkeä osa bullet journalin ideaa, mutta itse en käytä sitä kovinkaan paljon. Minulla kyllä on bujossani sisällys, johon merkkaan suurin piirtein erilaiset muistikirjaani tehdyt sivut. En kuitenkaan koe tarvitsevani sitä kovinkaan aktiivisesti, koska tähän mennessä olen tarpeeksi hyvin muistanut ilmankin, mitä sivuja minulla on missäkin. Siispä sisällysluetteloni laahaa jatkuvasti perässä, kun unohdan merkitä uudet sivuni sinne. Kuitenkaan en haluaisi kokonaan luopua sisällysluettelosta, koska siitä voi olla hyötyä jos myöhemmin haluan palata vanhoihin bujoihini etsimään jotakin. Niin pitkälle ei minullakaan muisti riitä. 🙂

Sisällysluettelossa minulla on oma tapa merkata ns. kuukausisivut yhdeksi kohdakseen. Teen yleensä jokaiselle kuukaudelle kuukausikohtaisia sivuja, kuten budjetin, kuukauden tavoitteet, muistosivuja ja trackereitä. En kuitenkaan kirjoita näitä kaikkia erikseen sisällysluetteloon vaan merkitsen sinne esim. Lokakuu s. 200-225, jolloin tuolla alueella sijaitsevat kaikki sen kuun kuukausisivut ja yleensä myös viikkolokit. Näin säästyy tilaa sisällysluettelosta ja vaivaa itseltäni, kun ei tarvitse merkata tiettyjä juttuja sataan kertaan ylös.

Tulevaisuusloki

Tulevaisuusloki on bujon osa, jonka moni sivuuttaa tai muuten vaan unohtaa turhan helposti. Kyseessä on siis bujon alkupäässä sivut, jonne merkataan kauempana tulevaisuudessa olevat menot. Näin siis vältytään siltä, että kuukausilokeja tai muita lokisivuja tarvitsisi tehdä etukäteen (etukäteen tekeminen johtaa mielestäni monenlaisiin ongelmiin, joista voisin oikeastaan kirjoittaa oman postauksensa). Perinteisesti tulevaisuusloki kattaa seuraavat 6kk, mutta mikään ei estä tekemästä pidemmän aikavälin lokia, jos menoja pitää sopia vaikkapa vuoden päähän. Rajansa toki kaikella, ehkäpä kaukaisen tulevaisuuden menoille voisi tehdä pelkän listauksen jos niitä ei ole montaa per kuukausi.

Tulevaisuusloki on sisällysluettelon lisäksi toinen hieman vähemmällä käytöllä ollut osio bujossani, mutta sen merkitys on kasvanut viime aikoina, kun töissä on tullut kiireisempää ja siten menojakin enemmän. Tulevaisuuslokin olen tehnyt bujoni alkuun 3kk/sivu, asettelulla. Tykkään, että näen myös pienen kuukausikalenterin jokaisen kuukauden kohdalla. Oma lokini käsittää 9kk ja on osoittautunut ihan hyväksi ratkaisuksi, sillä kyseinen bujo on ollut käytössä jo 7kk.

bulletjournal_futurelog

Kuukausiloki

Kuukausilokin voi yksinkertaisimmillaan tehdä otsikoimalla sivun ja listaamalla kuukauden päivät allekkain. Tätä tapaa olen itsekin käyttänyt, sillä minulla on harvoin monia merkintöjä yhden päivän kohdalle, jolloin rivi päivää kohden on ihan sopiva määrä. Nykyään teen kuukausinäkymään myös sarakkeet työlle ja vapaa-ajan menoille, jolloin rivit pysyvät paremmassa järjestyksessä. Vähän ylimääräisenä juttuna kuukausisivullani, tai paremminkin aukeamallani, on myös kalenterimainen kuukausinäkymä, johon en merkitse yleensä menoja vaan pidän sen siinä vain koska tykkään nähdä nopeasti, miten eri päivät asettuvat viikkoihin. Jos haluaisin päästä vähemmällä, voisin toki tehdä pelkän kalenterimaisen kuukausilokin. Monet lisäävät kuukausilokin yhteyteen erilaisia trackereita ja muuta pientä sälää.

Viikkoloki ja päiväloki

Bullet journalia voi hyvin tehdä ilman viikkolokia tai päivälokia. Alkuperäisessä mallissa on mukana kuukausilokin lisäksi päiväloki. Itse taas olen mieltynyt viikkolokeihin, koska tykkään suunnitella viikon mittaisen jakson aina kerrallaan ja se on työviikon suunnittelun suhteen myös itselleni kätevin tapa. Viikkolokit ja päivälokit ovat ehkä monimuotoisin osa bullet journalia, ja erilaisia tyylejä niiden tekemiseen löytyykin tuhansia. Yksinkertaisimmillaan jokaisen päivän voi tehdä kerrallaan allekkain, tai sitten voi suunnitella viikon päivät etukäteen aukeamalle tai sivulle, jolloin jokaiselle päivälle suunnitellaan tietty määrä tilaa. Usein viikkoaukeamilla on myös erilaisia trackereitä tai muuta sälää.

bulletjournal-vko41_2

Oma viikkolokini on tällä hetkellä tämän näköinen (yllä). Näen selkeästi vasemmalta sivulta viikon aikataulut ja menot. Oikealla taas on viikon tehtävät, jotka laitan juoksevaan tehtävälistaan. Koko viikon tehtävät ovat siis samassa listassa. Tykkään tehdä jokaiselle viikolle kolme päätavoitetta, jotka ovat vasemman sivun yläreunassa. Tarkempaa tietoa tästä viikkoaukeamasta olen kirjoittanut omassa postauksessaan.

Tässä olivat lyhyesti esiteltyinä yleisimmät bullet journalin osat. Käytättekö itse näitä kaikkia vai puuttuuko teiltä jokin kokonaan? Entä puuttuiko selostuksestani jotakin oleellista mielestänne?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *