10 neuvoa bullet journalin aloittajalle

Ensimmäinen bullet journalini

Hei, tänään on suuri päivä! Aloitin ensimmäisen bullet journalini tänä päivänä tasan vuosi sitten eli 7.12.2016. Tänään tuli siis täyteen tasan vuosi bujoilua ja oma bullet journalini onkin ollut kovassa käytössä koko ajan. Joskus on ollut epäaktiivisempia viikkoja, mutta joka viikko olen kuitenkin muistiinpanoja ja tehtävälistoja muistikirjaani tehnyt.

Bullet journal on auttanut minua paljon tavoitteiden saavuttamisessa, itseni kehittämisessä ja järjestelmällisyydessä. Bullet journalista on tullut tärkeä välineeni arjessa, mutta myös mahtava alusta luovuudelle ja uusien asioiden kokeilemiselle. Bullet journal -vuosipäiväni kunniaksi päätin kirjoittaa kymmenen neuvoa bullet journalin aloittajalle. Näitä neuvoja ei tarvitse ottaa liian kirjaimellisesti. Vinkit perustuvat omiin kokemuksiini vuoden aikana.

1. Sopiva hetki aloittaa on nyt.

Itse aloitin bullet journalini 7. joulukuuta keskiviikkona eli keskellä viikkoa ja keskellä kuukautta. En siis aloittanut viikon alussa maanantaina, kuukauden alussa ensimmäisenä päivänä enkä todellakaan vuoden alussa vaan lopussa! Mielestäni on turha odottaa sopivaa hetkeä aloittaa, koska bullet journalin hienouteen kuuluu joustavuus ja se mahdollistaa aloittamisen koska tahansa.

2. Ole oma itsesi.

Anna bullet journalisi olla itsesi näköinen. Sen ei tarvitse olla samanlainen kuin kellään muulla, eikä kukaan voi sanoa sinulle, millainen bullet journalisi kuuluu tai ei kuulu olla. Älä turhaan yritä pakottaa itseäsi muottiin sen takia, että muutkin tekevät samalla tavalla.

3. Etsi inspiraatiota, jos omat ideat tuntuvat loppuvan kesken ja seinä nousee eteen.

On aivan ok ottaa mallia muilta ja vaikka yrittää vähän kopioida toista, kunhan vain muistaa kertoa mistä on inspiraationsa ottanut eikä väitä toisen keksimää omakseen. Hyviä paikkoja inspiraation ja ideoiden etsimiseen ovat esimerkiksi Pinterest (kurkkaa vaikka Pieni Muistikirja Pinterestissä) ja Instagram, jossa kannattaa käyttää haussa hashtageja kuten #bulletjournal ja #bulletjournalsuomi (kannattaa ottaa seurantaan myös @pienimuistikirja). Samaten Youtube on täynnä ohjevideoita aiheesta kuin aiheesta, joten jos haluat oppia jotakin uutta, kannattaa sukeltaa Youtuben ihmeelliseen maailmaan.

4. Kokeile uusia juttuja ja käytä luovuuttasi rohkeasti.

Jos sinulla on idea, että jonkun asian voisi tehdä toisinkin, lähde ihmeessä toteuttamaan sitä. Jos olet hyvä piirtämään tai tykkäät maalata vesiväreillä, mikset antaisi sen näkyä bujossasikin! Ja mikäli et ole erityisen taiteellinen, lahjakas tai idearikas, ei sekään haittaa (katso kohta 3).

5. Täydellisyys on tylsää!

Yksi viikonpäivä jäi välistä, voi ei! Joulukuusta puuttuu U! Teitkö vahingossa 40 päivää helmikuuhun? Ei haittaa, laita washiteippiä päälle, piirrä jotain tai ympyröi vaikka virheesi ja naura itsellesi. Mitä väliä jos joskus tekee virheitä, niitä sattuu kaikille.

Bullet journal ja vesivärit

6. Uudet kynät ja washit ovat ihania, mutta eivät välttämättömiä.

Lue tästä kuinka aloitin viiden euron sijoituksella tarvikkeisiin. Tuhlaaminen ei siis ole ollenkaan välttämätöntä. Kannattaa kurkata myös kirjoittamani vinkit edullisiin bullet journal -tarvikkeisiin.

7. Aseta itsellesi tavoitteita.

Tavoitteiden asettaminen ja niiden kanssa työskentely on omasta mielestäni bullet journalin suola. Kirjoitan tavoitteista parhaillaan postaussarjaa tänne blogiin, ensimmäinen osa Aseta ja saavuta tavoitteita bullet journalissa on jo luettavissa.

8. Älä tee liian paljon etukäteen.

Innostuksen puuskassa tekisi usein mieli tehdä ensi kuun viikkolokit ja tulevat kuukaudet valmiiksi, mutta en suosittele sitä ainakaan bujoilun alkutaipaleella. Bullet journal ei ole kalenteri ja sen ideaan kuuluu työskennellä kuluvan päivän ja kuukauden parissa. Voit nopeasti pilata itseltäsi tulevat viikot, jos ne eivät enää miellytä kun ne tulevat ajankohtaisiksi. Enemmän näistä ongelmista olen kirjoittanut täällä.

9. Älä suunnittele liikaa.

Liika jahkailu tai vaikkapa täydellisen viikkolokin mallin etsiminen ei johda mihinkään. Älä siis jahkaile liikaa vaan muista: Done is better than perfect. Parempi siis saada tehtyä joku asia kuin suunnitella sitä hamaan tulevaisuuteen asti ja lopulta jättää tekemättä.

10. Pidä hauskaa!

Bullet journalin pitäminen ei kuulu olla ikävää tai stressaavaa. Jos huomaat vertailevasi itseäsi liikaa muihin tai stressaavasi sivujen ulkonäöstä, on aika miettiä uudelleen bujon tarkoitusta. Mieti, mikä toimii sinulle ja toimi sen mukaan. Kaiken ei myöskään ole pakko olla viimeiseen asti suunniteltua ja todella hyödyllistä. Välillä voi tehdä sivuja ihan huvin vuoksi.

Mitä neuvoja itse antaisit uudelle bujoilijalle?

2 Replies to “10 neuvoa bullet journalin aloittajalle

  1. Hei! Hauska sattuma: minä aloitin myös oman ensimmäisen bujoni 7.12.2016. 😊 Nyt vuoden alusta aloitan toisen bujoni uuteen vihkoon. En enää osaisi olla ilman. Vuodessa on hioutunut oma tyyli ja jutut mihin sitä käytän. On ollut todella arvokas paikka vauvavuoden dokumentoinnille. Muuten olisi moni asia jäänyt kirjaamatta ylös.

    Mukava, että löysin tämän blogisi. Hyvää joulunaikaa!

    – Kati

    1. Onpa hauska sattuma! Kuulostaa tutulta tuo mitä sanoit omasta tyylistä ja vanhasta bujosta jää varmasti kivat muistot myöhemmin selailtavaksi. 🙂 Kiva että löysit tänne blogiin ja että jätit kommentin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *