Päivälokit vs. viikkolokit bullet journalissa

Bullet journal päiväloki

Bullet journal on parhaimmillaan päivittäisessä käytössä. Mutta kumpaa kannattaa käyttää, viikkolokeja vai päivälokeja? Mikä ihmeen päiväloki ja viikkoloki, miten ne eroavat toisistaan?

Olen käyttänyt nyt kuukauden verran sekä päiväkohtaisia lokeja että viikkolokeja bullet journalissani. Tässä postauksessa kerron oman mielipiteeni näiden sivujen hyvistä ja huonoista puolista sekä vinkkejä miten niitä kannattaa käyttää bujossa.

Siirryin siis vuoden vaihtuessa käyttämään päivälokeja, kun suurimman osan vuodesta 2017 käytin viikkolokeja. Päivälokin lisäksi minulla on kuitenkin käytössä myös viikkoloki, joten päivälokit eivät varsinaisesti korvanneet viikkolokia. Tämä systeemi on toiminut mielestäni hienosti, koska päivälokilla ja viikkolokilla on omat tehtävänsä bullet journalissani.

Syy systeemin muutokseen oli töiden loppuminen vanhassa työpaikassani. Olin lähes vuoden verran sijaisena samassa paikassa, mutta määräaikaisen työsuhteen lopussa tiedossa oli enemmän tai vähemmän vapaata aikaa – suomeksi sanottuna työttömyyttä.

Elämäntyyli muuttui siis aika paljon vuoden alusta lähtien, ja koska olin jo bujoillut hieman reilun vuoden verran, osasin ounastella että lisääntyvä vapaa-aika tulisi lisäämään myös bullet journalin käyttöä. Töissä käydessä ei ollut niin paljon tarvetta merkata monia asioita päivittäisiin tehtävälistoihin, koska päivät rullasivat paljolti samalla rutiinilla, mutta työnhaun alkaessa muistettavia asioita ja omia projekteja alkoi olla taas enemmän.

Bullet journalissa parasta on mielestäni se, että se voi olla lähes millainen tahansa ja mukautua melkein minkälaiseen tilanteeseen vain. Onkin tärkeää miettiä, millainen systeemi itselle sopii parhaiten, ja tehdä tarvittavat muutokset jos joku asia ei toimikaan. Seuraavassa muutamia vinkkejä, millaisissa tilanteissa olen kokenut erilaiset kalenterinäkymät hyödyllisiksi.

Viikkoloki bullet journalissa
Viikon 47 viikkoaukeama bujossani, lisää kuvia aukeamasta tässä postauksessa.

Viikkoloki sopii säännölliseen elämänmenoon

Viikkoloki eli viikkoaukeama, viikkosivu tai viikkokalenteri on suosittu tapa jäsentää omia menoja ja päivittäisiä tehtäviä bullet journaliin. Monet meistä tykkäävät jäsentää arkeaan viikon kokoisissa pätkissä ja se on aika luonnollistakin, koska monissa työpaikoissa ja opiskellessa homma vaan menee niin.

Viikkoloki ei ole itse asiassa alkuperäisen bullet journalin ideassa mukana, vaan Ryder Carrollin bullet journal -ohjeiden mukaan tehtävälistoja tehdään päivittäin ja päivä kerrallaan, päivälokityylisesti siis.

Ilmeisesti kuitenkin monet ihmiset haluavat nähdä yleiskatsauksen viikon menoihinsa, aivan kuin monissa kalentereissa. Ja onhan se kätevää, seitsemän päivän pätkä pysyy vielä jotenkin työmuistissa ihmisellä. Siksi useimmissa bullet journaleissa näkee viikkolokeja.

Viikkolokin tekemiseen on tuhansia erilaisia malleja ja se siksi se kuuluu omiin suosikkisivutyyppeihini. Yksinkertaisin mahdollinen malli on jakaa sivu tai aukeama jollakin tavoin seitsemään osaan, esimerkiksi vaaka- tai pystyviivoilla. Itse olen käyttänyt paljon mallia jota kutsun kahdeksaksi ruuduksi, pari esimerkkiä tästä superyksinkertaisesta viikkolokin mallista on näissä postauksissa:

Viikko 48 ja 49 bullet journalissa

Näin teen viikkolokin vesiväreillä bullet journaliini

Viikkolokiin voi laittaa tietenkin myös paljon muuta kuin päivittäisiä menoja ja tehtävälistoja. Monet laittavat viikkosivullensa trackereitä eli tapojen seurantaa, tilaa muistiinpanoille tai jollekin muulle asialle jota haluaa seurata tai suunnitella.

Treenien suunnittelua ja treenipäiväkirjaa bullet journalissa
Treenien suunnittelua bullet journalin viikkolokissa.

Minä olen tykännyt käyttää viikkolokia treeniaikataulujen suunnitteluun. Miksei vaikkapa viikon ruokalistankin saisi samaan ympättyä. Trackerit viikkoaukeamalla ovat mielestäni loistava keksintö, koska unohdan niiden täyttämisen muuten niin helposti.

Viikkolokin huono puoli ainakin itselleni on se, että päiville on rajallinen määrä tilaa. Tällöin bujon joustavuus kärsii pakostikin. Mitä jos jonakin päivänä tarvitseekin paljon tilaa juuri sen päivän tehtävälistalle?

Ratkaisu tähän ongelmaan saattaa olla päivälokien ja viikkolokien sekakäyttö!

Yhdistetty päiväloki ja viikkoloki

Miksi siirryin käyttämään päivälokeja bullet journalissa

Liian vähäinen päivittäinen tila oli suurin syy, miksi siirryin käyttämään vuoden vaihteessa päivälokeja. Jäätyäni pois työstä tiesin, että päiväkohtaiset tehtävälistat tulisivat räjähtämään käsiin. Tarvitsin enemmän tilaa päivittäisten menojen suunnittelulle ja esimerkiksi ajankäytön seurannalle.

Niinpä päätin alkaa kokeilla päivälokien käyttöä bullet journalissani. Puoli sivua per päivä on riittänyt tähän mennessä loistavasti.

En halunnut kuitenkaan luopua täysin viikkolokeistakaan. Kuten sanottu, hahmotan lähitulevaisuutta mielellään viikon pätkissä, joten haluan jonkinlaisen yleiskatsauksen tulevaan viikkoon ja sen tapahtumiin bullet journalissani.

Tein bujooni siis yhden sivun viikkolokin, jonka tehtävänä oli lähinnä auttaa viikon menojen hahmottamisessa ja ajankäytön suunnittelussa. Jätin kaikki mahdolliset trackerit pois viikkolokistani ja siirsin ne kuukausitrackereiksi ja osan myös osaksi päivälokejani.

Galaxy washi tape on bullet journa

Viikkolokissani on tilaa vain sivun verran, seitsemälle päivälle ja niiden menoille. Olen tässä kuussa aloittanut viikkoni piirtämällä yhden sivun viikkonäkymäni ja se on toiminut hyvänä orientoitumisena alkavaan viikkoon.

Jos viikkolokini on tarkoitettu vain menoille, tapaamisille ja tapahtumille, aloin käyttää päivälokejani kaikkeen muuhun. Päivän tehtävälistan lisäksi olen kirjoittanut niihin muistiin monenlaista muutakin, viikosta riippuen. Päivälokissa olen esimerkiksi seurannut säätä, treenejä, ajankäyttöä, uniaikoja ja rahankäyttöä.

Päivälokiin siirtyminen on toiminut itselläni aivan loistavasti. On kiva kun on ollut enemmän aikaa kirjoitella ylös asioita. On kuitenkin ollut myös päiviä, jolloin aikataulu on ollut kiireisempi enkä ole ehtinyt täyttää päivälle juuri mitään.

Tässä tulee vinkki niille päiville, jolloin ei ole mitään muuta kirjoitettavaa bujoon tai sitä ei ole ehtinyt käyttää tehtävälistan laatimiseen: kirjoita lista asioista, jotka olet saanut aikaan sinä päivänä.

Joskus bujon tyhjyydestä voi tulla sellainen olo, ettei olisi saanut mitään aikaan. Usein on kuitenkin päin vastoin, eikä ole ollenkaan huono homma irtautua välillä bujoilusta. Tehtyjen asioiden lista on kiva muistutus siitä, mitä kaikkea päivien aikana on saanut aikaiseksi, sillä helposti pienet saavutukset unohtuvat tekemättömien asioiden tieltä.

Bullet journal päiväloki

Täytettä päivälokiin saa myös muistiinpanoista, esimerkiksi itse olen kirjoittanut fiksuja juttuja ylös kuuntelemistani podcasteista ja lukemistani kirjoista. Monesti hyvätkin ajatukset unohtuvat niin helposti!

Käytättekö viikkolokia, päivälokia vai kumpaakin?

2 Replies to “Päivälokit vs. viikkolokit bullet journalissa

  1. Tosi mielenkiintoinen ja kattava postaus, josta on varmasti iloa monelle varsinkin aloittelevalle bujoilijalle 😊👌🏼👌🏼

    Itse aloitin bujoiluni perinteisellä Ryder Carrollin tekniikalla. Parin kuukauden jälkeen rakastuin pinterestistä löytyviin layouteihin ja siirryin valmiiksi piirrettyihin viikkolokeihin. Loppuvuodesta siirryin nykyiseen systeemiini eli teen yhden sivun viikkolokin jossa on viikon yleinen tehtävälista, työvuorot+treenit/muut aikataulutetut hommat sekä viikon päivällissuunnitelmat. Sen jälkeen teen päivälokeja perinteisellä carrollin tekniikalla ja tänä vuonna olen alkanut lisätä mukaan perinteistä ”journaling” tyyppistä raapustelua pelkkien todo-listojen lisäksi. Vihdoin tuntuu että tämä toimii täydellisesti itselle! Pelkät päivälokit haasto elämän suunnittelua kun kaikkia pienimpiä juttuja en halunnut kk-lokiin laittaa ja pelkät viikkolokit rajasivat toisinaan liikaakin tilaa tai sitten päivät jäivät hyvin tyhjiksi mikä ahdisti… 🤔😊

    1. Kiva että tykkäsit postauksesta! Sun systeemi kuulostaa aika samankaltaiselta kuin mikä itselläni on käytössä tällä hetkellä. Toimii hyvin ainakin mulla, mutta katsotaan tuleeko muutoksia kun elämäntilanne muuttuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *