Siirtyminen uuteen bullet journaliin

Nuuna ja Leuchtturm 1917 bullet journal

Onko olemassa mitään parempaa kuin uuden vihon korkkaaminen? Se hetki, kun saa aloittaa ihan tyhjän, huolella valitun, uuden bullet journalin. Ihan kohta saan siirtyä täyttämään kolmatta bullet journaliani. Siirtyminen uuteen bullet journaliin käy näppärästi, kun suunnittelee sitä etukäteen hieman.

Laskeskelin juuri, että vanhassa on jäljellä enää pari tyhjää aukeamaa, mikä tuli jotenkin äkkiä vaikka kyllä lopun läheneminen on jo tiedostettu pidempään ja siihen on ehtinyt vähän varautumaan. Ensinnäkin piti päättää, mitä teen marraskuun kanssa, joka ei tule mahtumaan kokonaan vanhaan bujoon. Päätin jatkaa sitä niin pitkälle kuin sivuja riittäisi.

Minulle ei ole koskaan ollut mikään ongelma, jos bullet journalini ei kestäisikään koko vuotta. Se kestää sen verran kuin kestää, puoli vuotta jos sitäkään. Periaatteenani on, että sopiva hetki aloittaa bullet journal on heti, oli se sitten keskellä kuuta tai vuoden vikana päivänä. Mutta kyllä uuden bujon aloittamiseen liittyy aina paineita, koska sitä haluaisi jotenkin uuden bujon olevan edellistä parempi. Tällä kertaa järjestelen kokoelmasivut järkevämmin bujooni eikä epäonnistuneita sivuja tule… Näin siis ideaalimaailmassa olisi. Joillekin tyhjä paperi aiheuttaa kammoa ja pelko pilata hieno muistikirja estää aloittamisen.

uusibujo
Uusi bujoni, L-kokoinen Nuuna vielä muoveissa, valmiina aloitettavaksi.

Seuraavaksi kerron oman järjestykseni uuteen bullet journaliin siirtymisessä.

 1. Valitsen uuden vihon uudelle bullet journalille. Minulla on edessä vihkomerkin vaihto Leuchtturmista Nuunaan, kuten olenkin jo aiemmin kertonut. Syitä vihkomerkin vaihtoon ja vertailua näistä kahdesta suositusta bullet journalista olen kertonut täällä.
 2. Selailen läpi vanhan bullet journalini. Mietin, mitkä jutut siinä toimivat ja mitkä eivät. Mitkä olivat sellaisia sivuja, joita käytin paljon ja jotka olivat hyödyllisiä. Mitkä taas jäivät käyttämättä tai täyttämättä tai eivät muuten vaan miellyttäneet.
 3. Teen listan sivuista, jotka haluan siirtää myös uuteen bullet journaliin. Siirrän vanhasta bujosta ne toimivimmat ja mieluisimmat sivut ja käytännöt uuteen. Toimimattomat systeemit voi heivata menemään tai ainakin siirtää jäähylle odottamaan taas oikeaa aikaa.
 4. Listaan uudet ideat. Vanhaa bujoa tehdessä on kenties tullut ajatuksia, mitä voisi tehdä toisin uuden bujon kanssa. Esimerkiksi itselleni tuli idea tehdä pitkän aikavälin treenitrackeri ja lista luetuista kirjoista. Näitä en vielä viitsinyt toteuttaa vanhan bujon loppuun, vaan aloitan ne uuden bullet journalin puolella.
 5. Suunnittelen uuden bujon rakennetta etukäteen. Bujoni alussa on luonnollisesti sisällysluettelo ja tulevaisuusloki, mutta tykkään myös sijoittaa alkuun pidemmän aikavälin kokoelmasivuja tai listoja, joita täytän todennäköisesti useamman kuukauden ajan. Bujon alusta tällaiset tarpeelliset sivut löytyvät helposti. Esimerkiksi uuden sivuideani vuoden treeniseurannan päätin sijoittaa bujon alkupuolelle. Jokainen tietenkin itse päättää, minkälaista järjestystä bujossaan noudattaa. Olen kuullut esimerkiksi tavasta sijoittaa kokoelmasivut bujon loppupuolelle. Täysin mahdollista on tehdä ne myös muiden sivujen sekaan, sillä onhan sisällysluettlo olemassa niiden löytämistä varten. Itsekin piirrän kokoelmasivuja myöhemmin muun sisällön sekaan, jos niitä ei tule mieleen piirtää heti bujon alkumetreillä.
 6. Bujon vaihtuessa on hyvä hetki miettiä, millaisia sivuja tykkää käyttää vuosittain, kuukausittain tai päivittäin. Yhden bujon täytyttyä alkaa olla jo kokemusta siitä, millaiset jutut toimivat kuukausitasolla tai viikottain. Omia ajatuksia selkeyttääkseni olen tehnyt niistäkin listaa, esimerkiksi millaisia sivuja teen joka kuukausi bujooni kuluvan kuukauden aikana täytettäviksi. Sellaisia ovat omassa tapauksessani esimerkiksi muistosivu, päiväkirjasivut ja kuukauden budjetti. Tottakai näitäkin välillä vaihdellaan, mutta valmis lista helpottaa kuukauden tekemistä.
 7. Ala toteuttaa! Aloita vaikka jostain helposta ja tee rauhassa bujon alkusivuista mieleiset.
uusibujo2
Uuden bujon suunnittelu – hyvä tilaisuus tehdä uusi sivu vanhaan bujoon. Tässä omia suunnitelmiani.

4 Replies to “Siirtyminen uuteen bullet journaliin

 1. Hei hyviä vinkkejä uuteen bujoon siirtymisestä, kiitos!

  Meillä menevät nämä testailut toisinpäin: minua odottaa Lettu, kun Nuuna tulee täyteen. Tämän hetken tuntuma on kuitenkin, että lopulta päädyn vakituisesti Nuunaan, koska se vain on <3

  1. Heh, kyllä se vaan niin on että molempia täytyy varmaan kokeilla että tietää kumpi on oikeasti itselle parempi 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *