Suunnittele paras vuotesi 2018 (ilmainen tulostettava bullet journal -sivu)

Tavoitteiden asettaminen bullet journalissa

Uusi vuosi lähenee ja on mitä parhainta aikaa suunnitella uusia tavoitteita ja miettiä kuluneen vuoden saavutuksia. Missä haluat olla joulukuussa 2018, mitä haluat olla saavuttanut? Tässä kirjoituksessa esittelen oman menetelmäni asettaa tavoitteita, jotka myös toteutuvat. Miettimällä tavoitteita uudelle vuodelle, voit tehdä ensi vuodesta parhaan ikinä.

Suunnitelmien ja unelmien kirjoittamisella on merkillinen voima, jota en itsekään uskonut ennen kuin sen itse käytännössä huomasin. Ja tässä puhuu nyt paatunut skeptikko ja realisti.

Puhun siis bullet journalista, joka itselleni on eräänlainen kalenterin, projektinhallinnan, muistikirjan ja päiväkirjan yhdistelmä. Täältä voit lukea lisää, mikä bullet journal on. Bullet journal on myös mahtava väline tavoitteiden suunnitteluun ja seuraamiseen.

Lue myös: Menneen vuoden arviointi bullet journalissa.

Parhaaseen vuoteen ikinä ei ole mitään erityistä taikatemppua, ei sinne päinkään. Kyse on vain siitä, että miettii mitä haluaa saavuttaa ja kirjoittaa muutamia tavoitteita itselleen ylös. Yhtä tärkeää on tietysti miettiä välitavoitteita ja seurata tavoitteiden toteutumista koko vuoden ajan. Seuraavassa näytän oman tyylini tällaisen sivun laatimiseen.

Tavoitteiden asettaminen bullet journalissa
Tällä sivulla aloitan uuden vuoden bullet journalissani.

Miten asetan tavoitteita bullet journalissa

Lähdin tänä vuonna miettimään tavoitteiden asettamista kokonaisvaltaisesti kahdeksan eri kategorian pohjalta. Nämä alueet ovat siis terveys, suhteet, raha, ura, oma kehitys, virkistys, koti ja auttaminen.

Pakko ei ole tietenkään keksiä jokaiselle alueelle omaa tavoitetta. Järkevää olisikin keskittyä vain muutamaan, mikäli tavoitteet ovat tietyssä kategoriassa todella isot tälle vuodelle (vaikkapa iso painonpudotus tai yrityksen perustaminen). Itse laitan joitakin tavoitteita jokaiseen kategoriaan, mutta valitsen 2-3 osa-aluetta kerrallaan tärkeämmiksi keskittymisen kohteiksi.

Terveys – omaan terveyteen liittyvät tavoitteet. Miten haluan kehittää terveyttäni ensi vuonna? Terveys sisältää myös liikunnan ja ruokavalion.

Suhteet – parisuhde, perhesuhteet, kaverit. Olisiko tällä alueella kehittämistä vai haluanko ylläpitää nykyistä tilannetta?

Raha – eli oma varallisuus ja rahankäyttö. Mihin haluan käyttää rahaa, mihin säästää?

Ura – missä haluan työskennellä, mihin suuntaan kehittää omaa työuraani? Tässä voisi olla myös opiskelu, mutta itselläni se ei ole tällä hetkellä ajankohtaista.

Oma kehitys – tällä tarkoitan niin henkistä kehitystä kuin fyysistäkin, millaiseksi haluan kehittyä ihmisenä.

Virkistys – elämästä pitää nauttia! Joskus virkistys voi olla niin sanottua self-carea ja vastapainoa stressaavalle arjelle, joskus vain hauskojen asioiden tekemistä. Vapaa-ajan harrastukset voivat liittyä myös tähän kategoriaan.

Koti tai elinympäristö – miten teen kodista entistä mieleisemmän. Joskus se voi olla tavaroiden järjestelyä, siivousrutiinien ylläpitoa tai muutto aivan uuteen paikkaan.

Auttaminen – vaikka varsinainen vapaaehtoistyö ei ole kaikkien juttu, on ihmisille tärkeää olla hyödyksi ja avuksi muille. Se lisää myös omaa onnellisuutta. Tapoja toteuttaa tätä on monia ja sen voi aloittaa vaikka ihan lähipiiristä. Pienet teot kunniaan, kannattaa kokeilla!

Kirjoitan ensiksi bullet journaliini visioni kaikista näistä osa-alueista. Visio ei ole vielä tämän vuoden tavoite, vaan pidemmän aikavälin juttu, kenties viiden vuoden tai koko elämän mittainen tavoite. En ole aikaisemmin kirjoittanut pitkiä visioita bullet journaliini, joten tämä tuntui hyvältä idealta tähän väliin.

Tavoitesivut bullet journalissa
Ennen varsinaisia tavoitteita tein visiosivun bullet journaliini.

Varsinainen tavoitteiden asettamisen taulukko on ylläolevassa kuvassa bujon alla. Olen tehnyt taulukosta tulostettavan version, jonka jokainen blogin lukija voi ladata ilmaiseksi omaan käyttöönsä ja tulostaa omaan bullet journaliin tai kalenteriin.

Ilmainen tulostettava tavoitesivu löytyy blogin Materiaalipankki-välilehdeltä. Salasana materiaalipankkiin on lähetetty blogin uutiskirjeen tilaajille, joten käykää tilaamassa se jos haluatte tavoitesivun käyttöönne.

Tulostettava tavoitesivu

Latasit ja tulostit tavoitesivun bullet journaliin, mitä sitten? Ota hetki aikaa ja mieti tavoitteitasi. Hyvänä apuna tässä on viime vuoden arviointi.

Muotoile jokaiseen kategoriaan yksi tavoite tälle vuodelle tai tee vain osaan kategorioista tavoitteet. Onko tavoite sellainen, että se on mahdollista vuoden aikana saavuttaa? Hyvä, sillä tavoitteiden tulee olla realistisia.

Taulukkoon kirjoitetaan tavoitteen lisäksi myös se, miksi haluaa saavuttaa kyseisen tavoitteen ja jaetaan tavoite pienempiin askeliin. Tavoitteen palastelu on tärkeää, jotta isompi tavoite muuttuu konkreettisemmaksi.

Kun tavoite on jaettu sopivan kokoisiin osiin, näitä askeleita voi jakaa eri kuukausille vuoden ajalle ja siitä puolestaan viikoille ja päiville. Itse aion seurata tavoitteiden täyttymistä kuukausitasolla, sillä teen jokaiselle kuukaudelle oman tavoitesivun ja kuukauden lopussa myös arvioinnin kuluneesta kuukaudesta.

Seuraavassa kirjoituksessani kerron lisää kuukausitason tavoitteiden asettamisesta.

Toivottavasti tästä tulostettavasta bullet journal -sivusta on hyötyä vaikka vain ideoiden muodossa! Oikein hyvää uutta vuotta blogin lukijoille!

Visiot uudelle vuodelle bullet journalissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *