Aseta ja saavuta tavoitteita bullet journalin avulla

Bullet journal ja tussit

Monet mieltävät bullet journalin lähinnä itse tehdyn kalenterin ja to do -listan yhdistelmänä, mutta todellisuudessa se on paljon muutakin, jos vain haluat ottaa hyödyn irti bullet journalistasi. Ilman itse itsellesi asettamiasi pitkän aikavälin tavoitteita et saa täyttä hyötyä tästä hienosta järjestelmästä. Seuraavassa kerron, miksi ja miten tavoitteet kannattaa asettaa bullet journalissa. Saatat olla jo asettanut itsellesi tavoitteita, mutta arvioitko miten tavoitteet täyttyvät?

Jos et vielä tiedä, mikä bullet journal on, suosittelen ensin perehtymään aiheeseen täällä.

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa tavoitteiden asettamista ja saavuttamista bullet journalissa käsittelevästä blogikirjoitusten sarjastani. Seuraavassa osassa kerron, miksi kannattaa arvioida mennyttä vuotta bujossa ja miten se kannattaa tehdä.

A Goal Without A Plan is Just A Wish
Tavoitteet bullet journalissa – miksi ja miten asettaisit niitä?

Miksi asettaa pitkän aikavälin tavoitteita?

Niin, kukaanhan ei varsinaisesti pakota sinua asettamaan itsellesi pitkän aikavälin tavoitteita. Monilla niitä silti on. Se, että minä sanon tavoitteiden asettamisen olevan hyödyllistä ja olennaista bujoilussa, ei tietenkään tarkoita sitä että sinun olisi pakko miettiä tavoitteita bullet journalissasi. Jatka vain samaan malliin kuin ennenkin, ja elämäsi tulee luultavasti olemaan samanlaista jatkossakin.

Monet bujon elementit, kuten habit trackerit ja tehtävälistat kuitenkin ovat itse asiassa tavoitteiden ja erilaisten projektien hallinnan ja mittaamisen välineitä. Eikö olekin vähän nurinkurista, jos pitää bullet journalissaan esimerkiksi habit trackeria eli tapaseurantaa, mutta ei koskaan mieti, miksi siellä on tiettyjä asioita? Mikä on se suurempi tarkoitus tämän kaiken takana, vai onko kyse vain pelkästä ruutujen värittelystä kivoilla väreillä? Kun tarkemmin mietitään asiaa, meillä saattaakin olla monia eri tavoitteita, joihin emme ole vain kiinnittäneet niin paljon huomiota.

Jokaisella on omat syynsä ja motivaationsa asettaa tavoitteita. Itselleni tärkeää on jatkuva kehittyminen, vaikka ihan pienissäkin asioissa. Tavoitteet pitävät liikkeessä ja estävät jumittumasta paikoilleen. Meillä jokaisella on asioita, joita haluamme saavuttaa. Jos niiden eteen ei tee suunnitelmallisesti töitä, ne todennäköisesti jäävät haaveiksi.

Joulukuun tavoitteet bullet journalissa
Joulukuun tavoitteet omalla sivullaan bullet journalissani.

Tavoitteiden asettaminen

Ensimmäinen vaihe tavoitteiden saavuttamisessa on niiden keksiminen. Omasta mielestäni on erityisen tärkeää, että tavoitteet kirjoittaa itselleen ylös jonnekin näkyvään paikkaan. Ja mikä olisikaan parempi tähän tarkoitukseen kuin oma bullet journal. Voi olla, että tavoitteet ovat jo tätä lukiessa kirkkaana mielessä, mutta joskus voi tulla yllättäviä elämäntilanteita, jolloin aluksi niin selkeiltä tuntuneet tavoitteet väistyvätkin sillä hetkellä tärkeämpien asioiden tieltä. Siksi suosittelen kirjoittamaan tavoitteet muistiin.

Jokainen on luultavasti kuullut tavoitteisiin liittyen sanan SMART eli tavoitteiden tulisi olla SMART-kriteerien mukaan konkreettisia, mitattavia, realistisia, aikaan sidottuja jne.. Näitä kriteereitä kannattaa peilata itse keksimiisi tavoitteisiin, jotta tavoitteet tulee määriteltyä mahdollisimman selkeästi ja myös niiden arvioiminen on helppoa.

Mikä avuksi jos sopivia tavoitteita ei heti tule mieleen? Tavoitteiden asettamiselle kannattaa varata aikaa ja kuunnella itseään niitä asettaessaan. On tärkeää, että tavoitteet ovat omiasi. Älä siis kopioi muiden tavoitteita, vaikka se voi houkutella helppoudellaan. Mitä asettamasi tavoitteen saavuttaminen tai saavuttamatta jättäminen merkitsisi sinulle? Jos tuntuu, että tavoitteen toteutuminen on yhdentekevää, kannattaa tavoitteenasettelua vielä miettiä uudelleen.

Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin aihepiireihin:

  • opiskelu
  • työura
  • perhe ja sosiaaliset suhteet
  • varallisuus ja säästäminen
  • terveys ja hyvinvointi
  • harrastukset
  • mikä tahansa muu sinulle tärkeä asia

Tavoitteet bullet journalissa – mittaaminen ja arviointi

Kun tavoitteet on asetettu ja kirjoitettu ylös, on aika mennä ja toteuttaa ne! Jos tavoite on hyvin suunniteltu ja määritelty, on toteuttaminenkin helpompaa. Tavoitteiden suunnitteluvaiheessa on toivottavasti määritelty myös, kuinka pitkää aikaa tavoite koskee. Se voi olla viikko, kuukausi, puoli vuotta tai useita vuosia. Mikäli kyse on pitkän aikavälin tavoitteesta, on seuraava askel jakaa se pienempiin osiin.

Yksi tapa on jakaa iso tavoite pieniin projekteihin. Näin olen tehnyt esimerkiksi kolmen kuukauden tavoitteita laatiessani. Olen siis ottanut tavaksi laatia bullet journaliini kolmen kuukauden tavoitteet neljästi vuodessa. Nämä isot tavoitteet jaan pienempiin tehtäviin ja projekteihin, ja nämä pienemmät osat jaan kuukausille. 3kk tavoitteiden etenemistä seuraan myös kuukausittaisella tavoitesivullani. Voi olla harkitsemisen arvoinen idea tehdä tietyin väliajoin seurantasivuja, joilla arvioit etenemistäsi ja teet tarvittavia muutoksia suunnitelmiisi, mikäli vauhti ei ole ollut odotetunlainen.

Marraskuun tavoitteet bullet journalissa
Käytän itse tämän tyylistä kuukauden tavoitteet -sivua, johon kirjoitan asioita jotka minun pitää tehdä seuraavan kuukauden aikana liittyen pidemmän aikavälin tavoitteisiini.

Tavoitteiden mittaamiseen ja seuraamiseen on olemassa monia hyödyllisiä sivumalleja ja trackereita. Käsittelen niitä tulevassa kirjoituksessani. Sitä odotellessa sinun kannattaa liittyä sähköpostilistalle, että saat ilmoituksen uusista kirjoituksista tässä blogissa.

Jos pidit tätä kirjoitusta hyödyllisenä, ilahtuisin jos jakaisit sen Pinterestissä:
Tavoitteet bullet journalissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *