Testissä brush lettering -kynät

Brushlettering harjoituksia bullet journalissa

Brush lettering, hand lettering ja moderni kalligrafia ovat sellaisia termejä, joihin törmää melko pian sukeltaessaan syvemmälle bullet journal -harrastukseen. Bujot ovat täynnä mitä upeimmilla käsialoilla kirjoitettuja otsikoita ja koristeellisia kaunokirjoitusotsikoita.

On tietenkin normaalia, että käsin kirjoittaessa käsialan merkitys on tärkeä. Ja tavallaan aika kivaa että saa kirjoittaa käsin, mikä on aika harvinaista hupia nykyään. Muiden hienoja brush lettering-taidonnäytteitä katsoessa tulee nopeasti mieleen, että hei mäkin haluun tehdä tuollaisia!

Niinpä päätin kirjoittaa tämän postauksen, johon olen kerännyt vinkkejä brush lettering-harjoituksiin ja tarvikkeisiin. Olen itsekin vasta opettelun alkutaipaleella, mutta vinkkaan kirjoituksen lopussa muutamia hyödyllisiä nettisivuja ja videoita, joiden avulla olen itse päässyt alkuun harjoittelussa.

Lue täältä lisää, mikä on bullet journal ja miten se toimii.

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä.

Brushlettering harjoituksia bullet journalissa

Mitä brush lettering on?

En ole valitettavasti keksinyt tälle termille vielä sopivaa käännöstä, mutta brush lettering tarkoittaa siveltimellä tai sivellinmäisellä kynällä tehtyä kirjoitusta. Brush lettering on modernia kalligrafiaa. Kalligrafia taas on kaunokirjoitustaidetta eli kauniisti kirjoittamista.

Yksinkertaistettuna brush lettering -tyyli tarkoittaa kaunokirjoitusta, jossa alaspäin vedettävät viivat ovat paksumpia ja ylöspäin vedettävät ohuempia. Erilaisia muunnoksia kirjaimien piirtämisestä on olemassa lukuisia, mutta viivojen paksuus ja ohuus pysyy perusperiaatteena.

Bullet journalissa törmää paljon erilaisiin hienoihin käsialoihin ja kirjainten tekstaamiseen. Brush lettering -tyylillä tehdyt otsikot ja kirjoitukset ovat osan bujoilijoista suosiossa, esimerkiksi planningwithkay Instagrammissa tekee näyttäviä otsikoita juuri tällä tyylillä.

Brush lettering -tarvikkeet

Brushletteringiä voi tehdä millä tahansa sivellinmäisellä kynällä tai siveltimellä, mutta myös esimerkiksi tusseilla, joissa on kartiomallinen kärki. Periaatteessa piirtoväline ei ole tässä niinkään olennainen, vaan taitava tekstaaja saa hienoa jälkeä aikaiseksi lähes millä tahansa välineellä. Netissä kiertää esimerkiksi video, jossa maalataan hienoja kirjaimia vihanneksilla.

Paperiksi harjoitteluun sopii yleensä oikein hyvin bullet journalin paperi. Kynästä riippuen kuitenkin tietyt musteet voivat näkyä varsinkin ohuesta paperista läpi. Tussin läpi kuultamista kutsutaan myös joskus ghostaamiseksi tai kummitteluksi.

Itse olen harjoitellut kirjaimien tekstaamista Nuuna-muistikirjaani, jonka Munken-paperi on ihanan sileää ja laadukasta. Kynät eivät yleensä kuulla toiselle puolelle Nuunassa, mutta osa tusseista voi vuotaa läpi huokoisesta paperista jos kynää pitää hetken paikallaan.

Kirjaimia harjoitellessa viivallisesta paperista voi olla hyötyä, sillä viivoja, ruutuja tai pisteitä voi käyttää apuviivoina kirjainten mittasuhteiden opettelussa.

Brushlettering kopiopaperille ei ole kovin suositeltavaa, sillä joidenkin lähteiden mukaan karhea paperi voi kuluttaa varsinkin Tombow Dual Brush -tussien kärkiä turhan nopeasti. Mene ja tiedä, olen jonkun verran harjoitellut myös kopiopaperille enkä ole vielä huomannut eroa tusseissani.

Brushlettering kynät

Brush lettering -kynät

Työvälineeksi brush lettering -kirjoitukseen sopivat esimerkiksi

Olen kokeillut nyt listan kolmea ensimmäistä vaihtoehtoa ja vaikken voi väittää olevani millään tasolla kovinkaan taitava kalligrafi, kirjoitin silti muutaman sanan suositukset ja ensituntumat kyseisistä kynistä.

Tombow Dual Brush

Tombow Dual Brushit ovat kaksikärkisiä tusseja, joita saa suuressa valikoimassa eri värejä. Toinen kärki on sivellinmäinen ja sillä saa tehtyä varsinkin nättejä otsikoita. Tussien saatavuus on paranemaan päin, mutta kovin monesta paikkaa näitä ei vielä saa Suomessa. Esimerkiksi Adlibris myy Tombow-tusseja pakkauksissa (pastelliväreissä ja perusväreissä). Yksittäisiä tusseja myy ainakin Teippitarha, Jemina loves paper, Paperimuru ja Hämeenpuiston vihkokauppa. Värivalikoima vaihtelee.

Tussit ovat todella suosittuja bujoilijoiden keskuudessa ja niitä käytetään myös paljon muuhunkin kuin brushletteringiin. Moni ostaa nämä tussit ja tekee ensimmäiset harjoituksensa niillä. Niin myös minä.

Tussit voivat aiheuttaa pienen pettymyksen, jos luulee oppivansa oikean tekniikan tuosta noin vain, sillä kirjoittaminen ja kynän hallinta on yllättävän vaikeaa. Itse en voi sanoa vieläkään osaavani tehdä nättiä jälkeä näillä tusseilla. Sen voin sanoa tässä vaiheessa, että harjoitusta ja kärsivällisyyttä vaaditaan.

En halua kuitenkaan mollata näitä kyniä siksi, etten ole vielä oppinut käyttämään niitä. 🙂 Tussit vaikuttavat laadukkailta ja superlaaja värivalikoima on hieno juttu.

Brush lettering harjoituksia tussilla
Brush lettering -harjoituksia Tombow Dual Brushilla.

Tombow Fudenosuke

Luin netistä muiden Tombow-tussien kanssa tuskastelevien kokemuksia ja sain vinkkiä Tombow Fudenosuke -tusseista, jotka ovat pienemmällä kärjellä varustettuja tusseja. Jälki on saman tyylistä kuin Dual Brusheilla, mutta tietysti pienempää.

Tombow Fudenosukea saa kahdenlaisella kärjellä, pehmeällä ja kovalla. Itselläni on kovakärkinen versio, koska ajattelin sen olevan helpompi hallita erittäin pehmeäkärkisiin Dual Brusheihin verrattuna. Ja niin se onkin. Kärki on silti melko joustava eikä tunnu mielestäni erityisen kovalta.

Olen testaillut Fudenosukea nyt parin viikon ajan ja se on tuntunut paremmin käteen sopivalta kuin Dual Brushit. Tykkään kynän tarkkuudesta ja kestäväntuntuisesta kärjestä, jolla on hyvä piirtää. Tuntuisi, että tämä on pikkaisen helpompi kynä brush lettering -harjoituksiin kuin isokärkinen Dual Brush.

Pentel Fude Touch

Pentelin kynä oli toinen, josta luin suosituksia ja ostin sen yhtä aikaa Fudenosuken kanssa. Tämä on aika samantyyppinen tussi kuin Fudenosukekin ja olen käyttänyt sitä samantyyppisiin juttuihin kuin Fudenosukeakin eli pienempiin otsikoihin.

Pentelin Fude Touchissa kärki on vähän isompi ja hieman joustavampi kuin Fudenosukessa. En ole kuitenkaan vielä päättänyt, kummasta kynästä tykkään enemmän. Kummatkin ovat olleet käytössä.

Fude Touchin miinukseksi laskettakoon, että onnistuin saamaan sen musteen lähes vuotamaan läpi Nuunan paperista toiselle puolelle. Painoin kylläkin aika paljon kirjoittaessa sillä sekä tietenkin kirjoitin hitaasti niin kuin kirjaimia tehdessä täytyy. Kenties kynän uutuudestakin voi johtua tämä läpi kuultaminen.

Brush lettering -harjoituksia

Netistä löytyy paljon ilmaisia harjoituksia ja neuvoja käsinkirjoittamiseen. Kannattaa kurkata ainakin Youtube ja Pinterest, jonne olen koonnut itsekin kalligrafia-aiheista taulua ideoineen ja vinkkeineen.

  • Tombow Dual Brush -tusseilla harjoitteleville löytyy brändin omilta sivuilta harjoituksia, jotka voi tulostaa ilmaiseksi.
  • Printable Crush -blogissa on jaossa myös Dual Brusheille sopivia harjoituksia ja videomateriaalia.
  • Kiley in Kentucky -blogista saa uutiskirjeen tilausta vastaan 50 erilaista mallia jokaisen aakkosen kirjaimen tekemiseen. Tässä siis hyviä vinkkejä jos tuntuu, että on jumittunut omaan käsialaansa ja kaipaisi jotain uutta.
  • Näissä harjoitusvideoissa keskitytään pelkästään kynän oikeanlaiseen painamiseen ja liikkeeseen. Se on kaiken kirjoittamisen perusta. Suosittelen!
  • Jos haluaa kehittyä hyväksi kaunokirjoittajaksi nopeasti, suosittelen harjoittelemaan erilaisia vetoja kynillä. Tässä kirjoituksessa neuvotaan kattavasti, millaisia harjoituksia kynillä voi tehdä.
  • Tässä tutoriaalissa neuvotaan myös sanojen asetteluun, mutta myös perusteita käydään mukavasti läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *